Šamanski boben

»Ritmični utrip bobna vas poveže s sabo, svojim bistvom, revitalizira in globoko sprosti.«

Šamanski boben velja za enega najstarejših instrumentov, ki so ga uporabljala starodavna ljudstva na vseh kontinentih. Na prve bobne naj bi igrali že 20 – 30.000 let nazaj, najstarejši še ohranjeni bobni pa izvirajo iz neolitika, to je 6.000 let pred našim štetjem.

Ko se počutimo dobro, se nam običajno prileže radostna glasba, ko pa smo žalostni, poslušamo balade. Glasba je prepletena s človeško zgodovino, rituali, obredi in zabavo in ima velik vpliv na naše počutje. 

Vendar šamansko bobnanje ni koncert in tudi ni glasba, ki bi jo poslušali med vožnjo v avtomobilu. Je starodavno orodje, ki nam pomaga, da se spostimo. Začutimo. Zadihamo. Povežemo. Močni udarci nam lahko pomagajo, da se premaknemo ali ustavimo. Kar v danem trenutku v življenju potrebujemo. Da jasneje uvidimo stvari. Morda podoživimo pozabljene spomine. Prinesejo navdih. Ali nas vsaj za trenutek popeljejo v brazčasje, da si oddahnemo.

Šamani pravijo, da obstaja le 2 vzroka za vse naše težave: ali je nečesa premalo ali pa je nečesa preveč.

Vse težave v našem življenju so posledica neravnovesja na naši telesni, čustveni, mentalni ali duhovni ravni. Šamanski boben s svojim globokim glasom in hitrim ritmom odpravlja ta neravnovesja in vnaša harmonijo.

Nazaj – naprej k svojim koreninam.

Nahajamo se v svetu razuma, s čimer ni nič narobe. Težava pa nastane, ko želimo z umom delovati tudi v tistih situacijah, ki od nas zahtevajo čustveni odziv ali nam naš um preprosto ne more podati pravega odgovora. Naj navedem primer: namesto, da bi začutili, kaj potrebuje naše telo, preberemo članek o tem, da je limona zdrava in jo vsak dan jemo. Morda pa se sploh ne zavedamo, da našemu telesu to ne odgovarja in nam povzroča kislino.

Boben nam pomaga, da ponovno začutimo svoje telo in njegove potrebe. Poveže z našo primarno, prastaro energijo izvora in nam pomaga, da jo vnesemo v naš vsakdan.

Velike ideje zahtevajo velika dejanja.

Kakšno korist imamo od ideje, če je ne uresničimo?

Šamanski boben nam pomaga, da se povežemo z energijo akcije, da dejansko izvedemo zastavljene cilje. V svetu ezoterike bi temu rekli, da harmonizira spodnje tri čakre, kjer se nahaja potencial uresničevanja zamisli. Pomaga nam, da se povežemo z energijo Matere Zemlje in ponovno uglasimo z njo.

Kaj to pomeni?

Ljudje delujemo na različnih frekvencah, ki označujejo različna stanja zavesti.

 • gama: nad 40 Hz (stanje osrediščenosti in visoke koncentracije);
 • beta: od 14 - 40 Hz (običajno stanje zavesti);
 • alfa: od 7.8 – 14 Hz (sproščenost, razmišljanje v slikah, pred spanjem);
 • theta: od 4 – 7.8 Hz (globoko stanje, nezavest, povezava s podzavestjo);
 • delta: pod 4 Hz (vpogledi v prihodnost).

Raziskovalec Schumann je izmeril frekvenco Zemlje, ki meri  približno 7.83 Hz. To odgovarja theta stanju zavesti, ki ga dosežemo s hitrimi udarci – tempo igranja bobna je namreč od 160 do 200 udarcev na minuto. Šamanski boben oddaja theta valove, s čimer prodre globoko v podzavest. Med bobnanjem se nam lahko tako pokažejo pozabljeni spomini, slike, vonji ali občutki iz preteklosti ali se nam osvetli naša pot v prihodnost.
Poleg tega theta valovi uravnavajo levo in desno polovico možganov; ljudje se večinoma nahajamo v levi, razumski, bolj analitični polovici, medtem ko se v desni nahaja center kreativnosti, čustev in ustvarjalnosti.

Drugi učinki bobnanja

Daljša izpostavljenost globokim vibracijam šamanskega bobna izzove globoke učinke, ki posegajo v telo, delujejo na mišice, kosti, vibrirati začnejo vse celice, uravnajo pa se tudi naša čustva in mentalni procesi. 

Poleg tega boben dokazano:

 • zmanjšuje stres,
 • pozitivno učinkuje na kronično utrujenost, kronične težave in bolečine,
 • občutke anksioznosti,
 • izboljša imunski sistem,
 • nas poveže s sabo, bolj se zavedamo sebe,
 • bolj se čutimo povezani tudi z drugimi.

Šamansko bobnanje ima blagodejne učinke na osebe vseh starosti in običajno traja 1 uro. Radi ga imajo tudi otroci, ki običajno sedijo kot prikovani, seveda pa je zanje ura mirovanja vseeno nekoliko preveč in je seansa krajša :) Večkrat so se nam pridružile tudi živali :)

Šamansko bobnanje izvajamo:

 • na posebej v ta namen organiziranih meditacijah,
 • teambuildingih,
 • kot drugačno uverturo v dogodke,
 • zasebnih srečanjih,
 • pogrebih - kot spremljavo pokojnega v onostranstvo.

Če vas zanima več o šamanskem bobnu, mi lahko pišete.