Stopimo v stik s svojimi čustvi

Čustva so tista nevidna, čudovita sila, ki daje barve našemu življenju. Povezujejo nas z drugimi, nas usmerjajo, rišejo nasmeh, ekstaze na obraz ali izvabljajo globoke solze žalovanja. Življenje je vse to in še veliko več!

Čustva nosijo močen naboj, zaradi česar nas včasih navdajajo s strahom. Zdijo se nam kot neukročeni mustangi, zato se radi zatečemo v varno območje razuma, kjer so stvari jasne, črno-bele, gradimo oklepe in zatiramo svoje čutenje.

Psihoterapevt, dr. Joyce Marter, pravi, da smo vzgojeni in socializirani za maskiranje čustev. Naučimo se, da jih moramo skrivati, zato da bi se ustrezno vedli, bili profesionalni, imeli dobre odnose in se izognili konfliktom.

Čustva povezujemo s šibkostjo, ranljivostjo in nezrelostjo, vendar pa so ravno potlačena čustva in prepričanja, povezana z njimi, vzrok za številne zdravstvene težave. Čeprav so čustva pogosto neprijetna, je povezava z njimi naša vstopna točka do bolj sproščenega, mirnega in uravnovešenega življenja na vseh področjih.

1. Čustva imajo svojo funkcijo

Čustva nudijo globoke uvide v naša življenja. Pomagajo nam, da se zamislimo in prepoznamo tiste stvari, ki nas veselijo in tiste, zaradi katerih smo nesrečni in nezadovoljni. Dajejo nam priložnost, da sledimo svoji notranji modrosti in sprejemamo odločitve, ki nam bodo prinesle želene rezultate.

2. Prepoznaj čustva, vendar jim ni treba slediti

Čustva so lahko muhasta, zato ni potrebno, da jim slediš brez premisleka. Zavedanje čustev ti bo prineslo večjo svobodo in mirnost odločanja, ravno zaradi tega pa se pogosto bojimo ukvarjati z njimi. Bojimo se, da nas bodo preplavila in bomo izgubili nadzor. Šele povezava uma in čustev prinaša modrost.

Vir: loveyourladylife.com.

3. Pomembno je, da najdeš način za procesiranje in izražanje čustev

Nepredelana čustva skladiščimo in ko se jih dovolj nabere, nastane težava, ki jo občutimo tudi fizično. V začetnih fazah mišična napetost, glavoboli in gastrološke težave, s časom pa tudi kaj bolj resnega. Vendar tako boj kot beg od čustev, povzroča veliko stresa. Zato se ustavi, zadihaj in začuti, kaj se dogaja v tvoji notranjosti.

4. Naj te ne zavedejo obrambni mehanizmi

Ljudje smo nagnjeni k etiketiranju in najraje bi živeli v svetu, kjer je jasna meja med črnim in belim. Resnica pa vselej leži nekje vmes, zato si le drzni podreti ograjo zanikanja svojih čustev, saj zavedanje vsega, kar se dogaja v naši notranjosti brez obsojanja, prinaša svobodo in večjo ljubezen do sebe, več energije, optimizma, lahkotnosti in sprejemanja.

In? Kako se počutiš? ;) V kratkem sledi članek o tem, kako delati s čustvi.

Foto: girlstir.com.