Spremembe in Alkimistova Osebna legenda

Po dolgem času sem ponovno prebrala Alkimista (Paulo Coelho), ki me vedno znova navdušuje s preprostostjo življenjske filozofije, slikovitimi primeri in ganljivimi mislimi. Pravzaprav sem jo v roke prijela prvič po velikem preobratu v mojem življenju. Nisem si mogla pomagati, da se ne bi spomnila “travm”, ki sem jih doživljala ob prvem branju ;)

Po pravici povem, da me je bilo takrat na smrt strah. Knjiga govori o tem, da ima vsak človek svoj namen ali svojo Osebno legendo, kot to avtor poimenuje. In jaz sem se ob branju zelo jasno zavedela, da ne hodim po pravi poti. Čutila sem, da ko bom končno sposobna narediti ta prelomen korak v svojem življenju, se bom primorana posloviti od številnih odnosov, od katerih je najpomembnejši odnos do sebe. Da bom morala vzeti vajeti življenja v svoje roke in tudi te svobode, naj se sliši še tako smešno, me je bilo na smrt strah. Vedela sem, da bom spremenila službo, pogled na svet, da se bom redifinirala v svojem bistvu. Da ne bom imela več izgovorov, zakaj življenja ne zaživim natanko tako kot si želim.

Spomnim se, da sem si predstavljala sebe na eksotičnih otokih, kako backpackam, spoznavam različne kulture, ljudi, sem neobremenjena in moj vsakdan ne pozna stresa. In tudi ta slika mi je nagnala strah v kosti. Takrat sem se vprašala: pa kako te je lahko strah lepega? Kako se lahko bojiš tega, kar si želiš, kar lahko imaš? Sedaj, ko veš, zakaj si tega ne vzameš?

Svoboda je res zanimiva sopotnica, saj je po eni strani breme. Ko enkrat okusiš ta dar, se zaveš, da smo na nek način “kreatorji” svojega vesolja (oziroma izbiramo svojo realnost) in vse, kar se nam dogaja. Ne samo za prijetno, ampak tudi za vse slabo, kar nam stopa na pot. Vedno imamo možnost izbire. In zakaj ne izberemo lažje poti? Zakaj mislimo, da je le težja pot več vredna, da je nekaj cenjeno le, če je narejemo iz žuljev naših rok?

S tako naravnanostjo sami razvrednotimo vse delo, ki nam je v veselje, ki ga opravljamo s srcem, z radostjo. Sami si nakopljemo težave ;) In le mi imamo moč, da vse to spremenimo. Ne naslednje leto, ne jutri, ampak sedaj, ta trenutek …

Hvala, Paulo, za to darilo <3