Modrost maternice: beli in rdeči menstrualni cikel

Ženske imamo zelo poseben in intimen odnos z luno. Ni le naša šepetalka, vodnica in zaupnica, ampak tudi prijateljica, ki nam pomaga stopiti v stik s sabo in poglobiti svojo žensko modrost.

Čutenje maternice, izvora ženske modrosti, je eno največjih daril, ki sem jih prejela na svoji življenjski poti. V najstniških letih mi je dar plodnosti, ki ga je prineslo mesečno krvavanje, predstavljalo nepotrebne skrbi, omejitve in občutek, da v resnici ne vem, kaj bi s tem. Poleg tega menstruacije niso bile redne in kaj kmalu sem se predala udobju jemanja kontracepcije. Vse dokler se moje telo ni uprlo in kljub preizkušanju različnih tabletk, odločno zavrnilo to obliko zaščite. 

Potem je prišel čas soočenja. S sabo. S svojimi pravimi občutki in kaosom, ki sem ga povzročila svojemu telesu. Leta sem potrebovala, da je menstrualni cikel ponovno dobil pravo mesto v mojem življenju. 

S poglabljanjem dela na sebi se je moj mesečni sveti ritual začel spogledovati z luno in globoko vez z njo našel ob polni luni. Krvavitve niso bile več breme, ampak čas, ko se poglobim vase in spremljam, kaj mi sporočata moje telo in duša. Ob podpori nebesne prijateljice sem z veseljem pričakovala ta čas in nove uvide, ki mi jih prinaša. 

Šele čez čas sem zasledila informacijo, da naj bi bilo krvavanje na polno luno 'napačno', in da naj bi ženske imele menstruacijo na prazno luno. Pod vprašaj sem postavila svojo notranjo modrost, ki mi je šepetala o tem, da sem usklajena z naravnimi ritmi. 

Tako sem odkrila, da obstaja 2 cikla: beli in rdeči. 

Beli menstrualni cikel

Ko ženska krvavi na prazno luno in doživlja ovulacijo na polno luno, je usklajena z belim luninim ciklom. Njeno telo je povsem usklajeno s plodnostjo Zemlje, ki je prav tako najbolj plodna v času polne lune. Kdaj najbolj rastejo lasje, ko se ostrižemo? In kdaj bodo najbolj obrodile poljščine? Znanje o plodnosti v času polne lune uporabljajo tudi kmetovalci in vsi tisti, ki pri delu z zemljo upoštevajo njeno biodinamiko. 

Beli menstrualni cikel tako predstavlja plodno moč ženske, ki jo v naši družbi vidimo kot 'dobro mati' in smo jo slavili v številnih ritualih.

Vir: spiritualnetworks.com.
Vir: spiritualnetworks.com.

Rdeči menstrualni cikel

Ženske, ki krvavijo na polno luno, sledijo rdečemu menstrualnemu ciklu. O njih je veliko manj napisanega, saj so jih naši predniki (predvsem v času lova na čarovnice in zatona slavljenja žensk) označili za zlobne, saj svoje spolnosti ne uporabljajo le za ustvarjanje družine. Povezovali so jih z znanjem o magiji, zapeljevanjem in zdravljenjem.

Izven predsodkov naših prednikov so ženske v rdečem menstrualnem ciklu zdravilke, babice, čarodejke, ki svojih ženskih darov ne uporabljajo za rojstvo otrok, ampak za opolnomočenje drugih žensk in skupnosti, v katerih živijo. Potujejo globoko vase, razvijajo samozavedanje in to znanje in energijo uporabljajo za pomoč zunanjemu svetu.

Kateri vam je bližje?

Pomembno je poudariti, da nobeden od ciklov ni boljši ali dominanten, ampak je le odraz naše notranje naravnanosti:

- si želite ustvariti družino in ste po naravi bolj materinski?
- ste predani raziskovanju sebe in bolj usmerjeni v pomoč drugim?

Miranda Grey v svoji knjigi 'Red Moon' pravi: "Ženska v belem menstrualnem cikli, ki krvavi ob prazni luni, postane povezana z najglobjimi deli samozavedanja, ki jo opominjajo, da obstaja veliko več, kot svet, ki ga vidimo z odprtimi očmi, saj je nosilka semena življenja. Ženska v rdečem menstrualnem ciklu, ki krvavi ob polni luni, prinaša energije in skrivnosti svoje notranje teme v svet kot darilo in poklon globinam svojega učenja."

Seveda se cikel lahko spremeni glede na notranji klic ženske bodisi po ustvarjanju družine bodisi po raziskovanju svojih notranjih globin.