5 stvari, ki jih obžalujemo v življenju

Čeprav je sestavni del življenja, je smrt tabu, ki se mu v razmišljanju raje izognemo v velikem loku.

Medicinska sestra, Bronnie Ware, pa se z njo srečuje vsak dan, saj skrbi za osebe v zadnjih tednih njihovega življenja. Ta poseben čas je izkoristila za pogovor z njimi o stvareh, ki jih obžalujejo. In tako lahko njihove modrosti izkoristimo za to, da naše življenje živimo bolj polno.

»Želim si, da bi živel življenje, kot sem si želel in ne tako, kot so drugi od mene pričakovali.«

To je najpogostejši stavek, s katerim se je srečala Bronnie. Ko se ljudje zavejo, da se njihovo življenje poslavlja, jasno vidijo vse neuresničene sanje in tudi, da so sami odgovorni za to, da jih niso izpolnili.

Ne čakajmo na to, da nam slabo zdravstveno stanje pokaže na neuresničene priložnosti in neizpolnjene sanje. Nehajmo iskati izgovore, zakaj nečesa ne moremo in raje začnimo sprejemati odločitve, ki nas bodo približale temu, kar si želimo. 

»Želim si, da ne bi toliko delal.«

To je stavek, ki so ga pogosteje izrekli moški, saj so zaradi službe zamujali številne družinske dogodke in odraščanje svojih otrok.

S poenostavitvijo svojih življenj in zavestnimi odločitvami se zavemo, da morda ne potrebujemo tako visokih prihodkov, kot mislimo, ter da so še druge, dragocenejše stvari od denarja. Ko počnemo stvari, v katerih uživamo, se dobro počutimo, imamo več energije in smo zadovoljni. Bolj smo odprti do novih priložnosti v življenju – ki si jih zares želimo in so za nas prave.

Vir: newsbd2u.blogspot.com.

»Želim si, da bi imel pogum izraziti svoja čustva.«

Vzgojeni smo v duhu razmišljanja, da moramo potlačiti svoje občutke zavoljo miru. Mislimo, da bomo tako osrečili ljudi, ki jih imamo radi, posledično pa se vse bolj oddaljujejo od sebe. Razvijemo zagrenjenost, nezadovoljstvo, morda celo bolezen.

Nimamo nadzora nad reakcijami drugih. Vendar pa lahko vplivamo nase. In ko živimo življenje v iskrenosti do sebe, to začutijo tudi drugi in odnosi se spremenijo. Dosežejo raven, ki si je nismo mogli niti zamisliti. Morda pa to prinese zaključek odnosa, če ni bil pravi. A tudi to je del življenja. Določene stvari lahko spoznamo le tako, da poskusimo.

»Želim si, da bi ohranil stike s prijatelji.«

Ljudje se spreminjamo in ubiramo različne poti v življenju, ohranjanje prijateljstva pa zahteva svoj čas. In na koncu ne štejejo številke na računu, ampak ljubezen in vezi, ki smo jih spletli in ohranili skozi življenje. Zato si je vedno pomembno najti čas in voljo za prijatelje. Za trenutke, ko se skupaj smejimo življenjskim izzivom ali jokamo, ko nas kaj prizadene.

Vir: katkon.com.

»Želim si, da bi si pustil biti bolj srečen.«

Ljudje se šele pred koncem zavejo, da je sreča izbira. Tekom življenja so obtičali v starih vzorcih in navadah ter se bali zapustiti svojo cono udobja. Zaradi strahu pred spremembo so se pretvarjali pred drugimi in sabo in se prepričevali, da so srečni. Želijo si, da bi se večkrat nasmejali od srca in si dovolili vragolije ne glede na odzive okolice.

Lepo se sliši, kajne? Dovolj, da bomo tudi zares kaj spremenili? ;)